ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Οι αθλητές -και πολύ περισσότερο τα παιδιά- έχουν δικαιώματα... και η πολιτεία, τα σωματεία, οι σύλλογοι, οι παράγοντες, οι προπονητές και όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν υποχρεώσεις... Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με παιδικές ψυχές και να διώχνει τα παιδιά απο τους χώρους άθλησης...

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Οι αθλητές -και πολύ περισσότερο τα παιδιά- έχουν δικαιώματα... και η πολιτεία, τα σωματεία, οι σύλλογοι, οι παράγοντες, οι προπονητές και όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν υποχρεώσεις... Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με παιδικές ψυχές και να διώχνει τα παιδιά απο τους χώρους άθλησης..

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Οι αθλητές -και πολύ περισσότερο τα παιδιά- έχουν δικαιώματα... και η πολιτεία, τα σωματεία, οι σύλλογοι, οι παράγοντες, οι προπονητές και όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν υποχρεώσεις... Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με παιδικές ψυχές και να διώχνει τα παιδιά απο τους χώρους άθλησης..

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Οι αθλητές -και πολύ περισσότερο τα παιδιά- έχουν δικαιώματα... και η πολιτεία, τα σωματεία, οι σύλλογοι, οι παράγοντες, οι προπονητές και όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν υποχρεώσεις... Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με παιδικές ψυχές και να διώχνει τα παιδιά απο τους χώρους άθλησης..

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΩΔΙΚΕΣ


ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ.

Οι άνθρωποι κλειδιά στην σωστή λειτουργία μιας ακαδημίας είναι οι προπονητές που οφείλουν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου θα κυριαρχεί ο ενθουσιασμός, αλλά και η βεβαιότητα ότι ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν για να κρατήσουν τα παιδιά στο γήπεδο και να τα κάνουν να αγαπήσουν το παιχνίδι.

Όλοι θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι όροι του παιχνιδιού μπαίνουν ή, Νωρίς η, Ποτέ!!
Για αυτό λοιπόν: Οι προπονητές και οι συνεργάτες τους θα πρέπει πρώτοι να δίνουν το παράδειγμα της σωστής νοοτροπίας.
Tο χαμόγελο, η διάθεση για συνεργασία με τα παιδιά, τους γονείς τους και τους διοικητικούς παράγοντες, θα πρέπει να είναι το σήμα κατατεθέν κάθε coach που ασχολείται με αθλητές σε μικρές ηλικίες.
Ο προπονητής θα πρέπει να έχει μια σταθερή συμπεριφορά, κοινή απέναντι σε όλα τα παιδιά, τόσο σε ότι αφορά την διδασκαλία του, αλλά και σε ότι έχει να κάνει με τα ζητήματα νοοτροπίας, για τις προσωπικότητες που θέλει να χτίσει.
Ο προπονητής φροντίζει από την πρώτη μέρα να ξέρουν τα παιδιά γιατί κάνουν ότι τους ζητάει μέσα στο γήπεδο.
Ο coach φροντίζει να γνωρίζουν οι αθλητές του τι επιτρέπεται να κάνουν και ποιες είναι οι γραμμές που δεν μπορούν να περάσουν.
Ο coach θα πρέπει να συζητάει με τα παιδιά και να τους δίνει να καταλάβουν ότι η συμμετοχή σε μια ομάδα, σε ένα κοινωνικό σύνολο συνεπάγεται δικαιώματα, υποχρεώσεις και εφαρμογή κανόνων. Ο βαθμός και ο τρόπος επιβολής των κανόνων έχει να κάνει με την ηλικία των αθλητών. Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά, τόσο πιο λίγοι θα είναι οι κανόνες.
Ο προπονητής πρέπει να ξέρει ότι ο ρόλος του είναι τέτοιος ώστε όχι μόνο εκπαιδεύει παιδιά , αλλά βοηθάει και τους γονείς να αντιληφθούν τι σημαίνει το να έχουν στο σπίτι τους ένα ενεργό αθλητή.

Ας δούμε, λοιπόν, ορισμένους κανόνες που πρέπει να τηρεί κάθε προπονητής μικρών ηλικιών:
– Ο κόουτς πρέπει να πηγαίνει στο γήπεδο 30 λεπτά πριν την έναρξη της προπόνησης, να έχει έτοιμο το πλάνο και να ζητάει από τα παιδιά του να έρχονται επίσης νωρίτερα, ώστε να προετοιμάσουν το σώμα τους και το μυαλό τους για ότι έχουν να κάνουν στη συνέχεια.
– Ο συνειδητοποιημένος αθλητής από την στιγμή που θα περάσει την είσοδο του γηπέδου και ως το τέλος της προπόνησης δεν περπατάει ποτέ. Μόνο τρέχει! Είναι δουλειά του προπονητή να το εξηγήσει στα παιδιά του και να τους ζητήσει να το κάνουν.
– Ο σωστός αθλητής δεν αντιμιλάει ποτέ στον προπονητή του για οποιοδήποτε λόγο. Αν θέλει κάτι να πει ή, να ρωτήσει το κάνει πριν αρχίσει ή, όταν τελειώσει η προπόνηση. Ο coach πρέπει να το ξεκαθαρίσει στους αθλητές του από την πρώτη στιγμή.
– Ο αθλητής με υγιή νοοτροπία μιλάει μόνο στην άμυνα και όχι στην επίθεση. Και αυτή η συνήθεια πρέπει να αποτελεί καθημερινά σημείο έμφασης στην δουλειά του προπονητή.
– Όταν τελειώσει μια φάση ο καλός συμπαίκτης λέει «μπράβο» σε όποιον έχει κάνει κάτι καλό και «δεν πειράζει» αν έγινε λάθος. Ο καλός συμπαίκτης δεν κριτικάρει ποτέ τους συναθλητές του. Ο προπονητής πρέπει να φροντίζει να τηρούνται αυτοί οι βασικοί κανόνες σωστής συμπεριφοράς και υγιούς αθλητικής νοοτροπίας.
– Ο προπονητής δεν κρίνει ποτέ την προσωπικότητα ενός παίκτη δημόσια. Ο coach, για παράδειγμα, δεν πρέπει να πει στον αθλητή «είσαι ανόητος». Κρίνει και κριτικάρει μόνο την επιλογή του αθλητή. Μπορεί να του πει «έκανες ανοησία …»
– Ο προπονητής προτρέπει τους παίκτες να μην χαίρονται παραπάνω από όσο πρέπει για κάτι καλό και να μην στενοχωριούνται πολύ μετά από ένα λάθος.
– Ο προπονητής διδάσκει στους παίκτες να δίνουν σημασία στην «παρούσα στιγμή» και να μην επηρεάζονται από ότι έγινε στο παρελθόν ή, από ότι περιμένουν να συμβεί στο μέλλον.
– Τα παιδιά πρέπει την ώρα της προπόνησης να ακούνε μόνο τους προπονητές τους. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει στην προπόνηση. Ο coach πρέπει να διαφυλάξει αυτόν τον κανόνα.

Στόχοι του Προπονητή
– Να απολαμβάνει να δουλεύει με παιδιά
– Να γνωρίσει τα παιδιά πολύ καλά
– Να είναι σημείο αναφοράς για τα παιδιά
– Να θέσει ψηλούς στόχους, αλλά να είναι διαλλακτικός/ανεχτικός
– Να ακούει τα παιδιά
– Να επικοινωνεί διαρκώς
– Να δώσει αυτοπεποίθηση στα παιδιά
– Να αναπτύξει ομαδικό πνεύμα
– Να ενθαρρύνει την ατομική πρωτοβουλία και το ρίσκο
– Να επικεντρώνεται στο ‘πνεύμα του παιχνιδιού’ παρά στα λάθη
– Να εκπαιδεύει με ενθάρρυνση
Συμπεριφορά προς αποφυγή από τον προπονητή
– Συνεχείς φωνές ή επιθετική συμπεριφορά
– Να εκπαιδεύει τα παιδιά ή να τους ζητά να παίζουν σαν να ήταν ενήλικες
– Να ξεχνά ότι το κύριο κίνητρο των παιδιών είναι να παίξουν ποδόσφαιρο
– Να δίνει εξηγήσεις που είναι πολύ μακροσκελείς
– Να παρουσιάζει τεχνικούς στόχους που είναι πολύ προχωρημένοι για την ηλικία των παιδιών
– Να οργανώνει ασκήσεις που γίνονται ρουτίνα
– Να επικεντρώνεται σε μία άσκηση για πολύ ώρα
– Να διακόπτει συνεχώς το παιχνίδι
– Να επικρίνει κάποιον μπροστά στο σύνολο
– Να ξεχνά να κάνει ισοδύναμες ομάδες
– Να δίνει υπερβολική σημασία στο αποτέλεσμα.
Κεφάλαιο γονείς και ο κώδικας συμπεριφοράς τους!

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι γονείς αποτελούν ίσως τους ισχυρότερους παράγοντες που συντελούν στη διαμόρφωση των στάσεων, που θα αναπτύξουν τα παιδιά προς τον αθλητισμό.
Οι γονείς έχουν άποψη για όλα και τις πιο πολλές φορές αυτό που καταφέρνουν είναι να κάνουν κακό στο παιδί τους, πετυχαίνοντας σχεδόν πάντα το αντίθετο αποτέλεσμα απο αυτό που θέλουν!
Μερικές συμβουλές προς τους γονείς:
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι: Είτε νικήσει είτε χάσει, φοβισμένα ή ηρωικά εσείς το αγαπάτε, εκτιμάτε την προσπάθεια του και δεν απογοητεύεστε. Αυτό θα του επιτρέψει να κάνει το καλύτερο, χωρίς το φόβο της αποτυχίας.
Να είστε το πρόσωπο στην ζωή του, στο οποίο μπορεί να αναζητήσει θετική ενίσχυση.
Προσπαθήστε να είστε απόλυτα τίμιοι όσον αφορά την πραγματική του αθλητική ικανότητα, την αγωνιστική του συμπεριφορά, το αγωνιστικό του πνεύμα.
Να είστε εξυπηρετικοί, αλλά να μην του δίνετε αθλητικές οδηγίες στο δρόμο προς το σπίτι ή το γυμναστήριο, στο πρόγευμα κ.λ.π. Είναι δύσκολο για το παιδί να κατακλύζεται από συμβουλές, έντονες συζητήσεις και συχνά κριτικές οδηγίες.
Διδάξτε του να απολαμβάνει την συγκίνηση του αγώνα, να βρίσκεται εκεί προσπαθώντας να εργάζεται για να βελτιώσει τις ικανότητες του και την συμπεριφορά του. Βοηθήστε το να αναπτύξει το αίσθημα του συναγωνισμού για σκληρή προσπάθεια και διασκέδαση.
Προσπαθήστε να μην του θυμίζετε συνέχεια την δική σας αθλητική ζωή όταν ήσασταν αθλητές, κατά τρόπο που να του δημιουργεί πίεση. Μην το πιέζετε εξαιτίας της περηφάνιας σας. Εάν αισθάνεται άνετα μαζί σας είτε χάνοντας είτε κερδίζοντας, τότε βρίσκεται στο δρόμο για τη μεγάλη επιτυχία και χαρά.
Μην συναγωνίζεστε τον προπονητή. Μην φέρνεται το παιδί σας σε κατάσταση να κινείται συνέχεια μεταξύ -αγάπης -απέχθειας για τον προπονητή του.
Μην συγκρίνετε την ικανότητα, το θάρρος ή την συμπεριφορά του παιδιού σας με αυτήν άλλων μελών της ομάδος, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ όχι όταν ακούει.
Γνωρίστε τον προπονητή τόσο, ώστε να μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η φιλοσοφία του και οι γνώσεις του είναι τέτοιες που αξίζει να έχει το παιδί σας υπό τις οδηγίες του.
Να θυμάστε πάντα ότι τα παιδιά τείνουν να υπερβάλουν και όταν επαινούν και όταν κατακρίνουν. Ελέγξτε την αντίδραση σας και ερευνήστε πριν αντιδράσετε.
Μιλήστε του για το κουράγιο, που πρέπει να καταλάβει ότι είναι σχετικό. Μερικοί από εμάς μπορούν να σκαρφαλώσουν βουνά και όμως φοβούνται να αγωνιστούν. Μερικοί από εμάς αγωνίζονται άφοβα, αλλά το βάζουν στα πόδια μόλις δουν μια μέλισσα.
Ο καθένας φοβάται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Η δουλειά του γονέα ενός παιδιού – αθλητή είναι σκληρή και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να την κάνει σωστά. Αξίζει όμως, ειδικά όταν ακούσει το παιδί του να λέει: Οι γονείς μου με βοήθησαν να πετύχω, πράγματι ήμουν τυχερός σε αυτό το θέμα.


Ο κώδικας συμπεριφοράς των γονιών
– Να θυμάστε ότι τα παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο για την δική τους απόλαυση και όχι την δική σας.
– Να ενθαρρύνεται αντί να υποχρεώνετε τα παιδιά.
– Ενθαρρύνεται τα παιδιά να σέβονται τους κανονισμούς του παιχνιδιού.
– Μην παρατηρείτε τα παιδιά για τεχνικά λάθη ή γιατί έχασαν τον αγώνα.
– Να θυμάστε ότι τα παιδιά μαθαίνουν από παραδείγματα.
– Να ενθαρρύνεται και τις δύο ομάδες.
– Να συγχαίρετε και τις δύο ομάδες ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του αγώνα.
– Να συμβάλλεται στην εξάλειψη κάθε σωματικής ή λεκτικής βίας από το ποδόσφαιρο.
– Να σέβεστε τις αποφάσεις των διαιτητών και των προπονητών και να μάθετε στα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο.
– Υποστηρίζετε, ενθαρρύνεται και βοηθάτε τους εθελοντές, τους προπονητές, τους οργανωτές και τους υπευθύνους στην δουλειά τους. Χωρίς αυτούς τα παιδιά δεν θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να παίζουν ποδόσφαιρο.
– Να διασφαλίζεται το Fair Play σε όλες τις περιπτώσεις.
– Δεν πρέπει να κάνετε υποτιμητικά σχόλια προς τους προπονητές, τους οργανωτές ή τους παίκτες της μιας ή της άλλης ομάδας.

– Δεν πρέπει να καταναλώνεται αλκοόλ κατά την διάρκεια των αγώνων, καθώς και να εμφανιστείτε στους αγώνες μεθυσμένοι.
Και τέλος να θυμάστε: Οι γονείς είναι συνεργάτες του coach, αλλά την ώρα της προπόνησης δεν πρέπει να απευθύνονται στα παιδιά τους. Όταν τους επιτρέπεται να παρακολουθούν την προπόνηση, δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουν με οποιοδήποτε τρόπο.
Ο στόχος στις μικρές ηλικίες δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι η νίκη στον επόμενο αγώνα. Ο προπονητής (και ο γονιός) θα είναι πάντα στην πλευρά των νικητών μόνο αν τα παιδιά του τα έχουν δώσει όλα στο παιχνίδι και αν αδημονούν να έρθουν στην επόμενη προπόνηση
Και ορισμένες συμβουλές προς τον αθλητή:
– Παίξε ποδόσφαιρο για την δική σου ευχαρίστηση και όχι μόνο για να ευχαριστήσεις τους γονείς σου ή τους προπονητές σου.
– Να μάθεις και να σέβεσαι τους κανονισμούς του παιχνιδιού και του συνόλου
– Να ενταχθείς στο σύνολο και να είσαι σωστός με τους συμπαίκτες σου.
– Να σέβεσαι τους αντιπάλους σου
– Να αποδέχεσαι τις αποφάσεις των διαιτητών και των προπονητών
– Διασφάλιζε το Fair Play σε όλες τις περιπτώσεις.


 Τμήμα ειδήσεων Sports-Academies.gr

 http://sports-academies.gr/





ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Οι αθλητές -και πολύ περισσότερο τα παιδιά- έχουν δικαιώματα... και η πολιτεία, τα σωματεία, οι σύλλογοι, οι παράγοντες, οι προπονητές και όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν υποχρεώσεις... Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με παιδικές ψυχές και να διώχνει τα παιδιά απο τους χώρους άθλησης...

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Οι αθλητές -και πολύ περισσότερο τα παιδιά- έχουν δικαιώματα... και η πολιτεία, τα σωματεία, οι σύλλογοι, οι παράγοντες, οι προπονητές και όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν υποχρεώσεις... Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με παιδικές ψυχές και να διώχνει τα παιδιά απο τους χώρους άθλησης..

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Οι αθλητές -και πολύ περισσότερο τα παιδιά- έχουν δικαιώματα... και η πολιτεία, τα σωματεία, οι σύλλογοι, οι παράγοντες, οι προπονητές και όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν υποχρεώσεις... Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με παιδικές ψυχές και να διώχνει τα παιδιά απο τους χώρους άθλησης..

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Οι αθλητές -και πολύ περισσότερο τα παιδιά- έχουν δικαιώματα... και η πολιτεία, τα σωματεία, οι σύλλογοι, οι παράγοντες, οι προπονητές και όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν υποχρεώσεις... Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με παιδικές ψυχές και να διώχνει τα παιδιά απο τους χώρους άθλησης..

Designed By Templatezy

Εικόνες θέματος από richcano. Από το Blogger.